torek, 5. november 2013

Romantični miti o dolgočasni enolončnici v enem loncu

Ilustracija: Iva Tratnik.

Če vas zanima, kako se kuha jota tako, da ni treba posebej skuhati zelja, posebej fižola in posebej krompirja, potem pokukajte k Naturščku, ki je krompir zamenjal z ješprenjem, joto pa skuhal v enem samem piskru, v katerega je zakuhal še malo dekonstrukcije romantičnih mitov iz 19. stoletja, saj vonj jote radi povezujemo s tistim arhaičnim označevalcem, ki se mu reče slovenskost, pa čeprav so po joti priplavali tudi drugi narodi. 

Genialna ilustracija (stereotipno, a skoraj zagotovo tudi resnično) zgarane ženičke je delo Ive Tratnik in naj predstavlja tudi povabilo na Bienale neodvisnih ilustracij, na katerem letos sicer omenjene ilustratorke ni, je pa kopica drugih: od Ane Baraga do Dunje Janković pa Biba Košmerl in celo Aphra Tesla, pa najbrž vsaj komu znan Zoran Pungerčar in še mnogi drugi, recimo Eva Lucija Kozjak, ki duhovito in kritično problematizira svet instantnih rešitev in nenehne optimizacije in neoliberalističnega upgrejdanja samega sebe in vsega okrog nas, z otroki, ki jih napihneš jih samo takrat, ko imaš zanje čas.
Vir.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...